Partenerii Nostri

La toate expozitiile de inventica, romanii se afirma prin creativitatea lor deosebita si nu numai. Mare parte dintre inventiile lor isi dovedesc o adevarata utilitate practica. Dar asta doar daca au inspiratia de a se orienta pe plan international, si acolo cu mare grija, pentru a nu se trezi ca o alta persoana ajunge sa castige bani buni din munca lor. In Romania inventiile lor sunt doar laudate in cate vreo publicatie de specialitate, ori obscura, in urma obtinerii unor premii la reuniunile de gen.

In plina era in care resursele energetice sunt pe duca, in care suntem invadati de tot felul de produse care sa consume si sa polueze tot mai putin, Petru Ion Nedelcu, din Bicaz a realizat un dispozitiv neconventional de producere a energiei electrice. Este vorba de producerea energiei electrice cu ajutorul unor turbine care au o mare viteza de rotatie si antreneaza roti dintate. Principiul se bazeaza pe forta cinetica a mercurului. Pentru inventia sa, Petru Ioan Nedelcu a obtinut Medalia de Aur la Salonul International de Inventii ”Timpuri Noi” din Sevastopol. Dar cea mare recunoastere a sa vine de la Chisinau, in 2011, unde a primit Medalia de Bronz ”Info”. Aceasta expozitie are o larga recunoastere internationala.

Ca orice om care gandeste rational, inventatorul din judetul Neamt a gandit ca inventia sa are o mare utilitate publica. Asa ca, protejat de inregistrarea la OSIM, s-a adresat tuturor institutiilor pe care le-a considerat a putea fi interesate de inventia sa: Ministerul Mediului si Schimbarilor Climaterice, Departamentul pentru Energie a Ministerului Economiei si chiar premierului Victor Ponta. Ca a primit raspunsuri de genul ”minunat ce ati reusit, va apreciem munca, dar asteptati pana gasim o solutie rapida” nu este de mirare. Ca ”rapid” pentru institutiile statului se calculeaza dupa calendele grecesti, iarasi nu este de mirare. De mirare este ca Departamentul pentru Energie a Ministerului Economiei l-a directionat catre Ministerul Educatiei. Poate ca acolo inventatorul sa invete sa faca bani pentru a-si pune singur in functiune inventia.

Lui Petru Ioan Nedelcu nu-i mai ramane decat sa incerce sa acceseze zona privata de producere a energiei. Dar si asa sansele sunt slabe. Este traditional in Romania ca oamenii de exceptie sa se nasca aici si sa se dezvolte in alta parte. Cu siguranta nici Coanda, nici Brancusi nu ar fi fost cine sunt azi daca ar fi ramas in tara. Un minister ar fi considerat avionul cu reactie un fas, iar coloana infinitului o funie cu noduri. Este mai mult decat laudabila indarjirea inventatorilor romani care, nesprijiniti nici financiar, nici moral, continua sa se zbata si sa realizeze inventii care revolutioneaza lumea stiintifica. La ora actuala, ochii lumii inventatorilor stau atintiti asupra Clujului. Acolo Radu Silaghi_Dumitrescu, alaturi de o echipa de cercetatori au muncit timp de 7 ani pentru a realiza sange artificial. Prin introducerea de proteina de la viermii marini, acesti cercetatori sunt la un pas de pune la punct o substanta care sa inlocuiasca cu brio sangele uman. In faza de laborator acest lucru le-a reusit, dar urmeaza cea mai costisitoare faza, acea producere la scara mare. Datorita unei puternice mediatizari a inventiei se pune problema infiintarii unui centru de cercetare cu finantare corespunzatoare. Dupa 1989 ar fi, pratic, prima implicare serioasa a institutiilor statului intr-un astfel de proiect. Ramane de vazut daca se va si reusi, daca nu vor prevala dusmaniile politice sau interesele economice subterane.